چشم اميد معلولان به كارآفرينان
پيدا كردن فرصت شغلي و رهايي از بيكاري عذابآور، از آرزوهاي هميشگي معلولان است. چه آنها كه مادرزاد، نقص عضو دارند و چه آنها كه در حادثه يا بيماري دچار معلوليت شدهاند، همواره دغدغهيافتن شغل را دارند و بيكاري، بيش از همه آنها را ميآزارد.
قانون نوشت: بسياري از كارفرمايان، از اشتغال معلولان سرباز ميزنند و دستگاههاي دولتي نيز قوانين مربوط به اشتغال معلولان را ناديده ميگيرند. همين باعث خانهنشيني بسياري از معلولان شده و فشار زندگي را بر آنها مضاعف كرده است. اما در ميان تمام نامهربانيها با معلولان و بازماندن آنها از حقوقشان، هنوز افراد و گروههايي هستند كه نگاه مهرورزانه به معلولان دارند و توانبخشي و اشتغالزايي را براي آنان مهم ميشمارند. هنوز گروههايي هستند كه به اميد معلولان براي رهايي از بيكاري، رنگ واقعيت ميبخشند. كانون معلولان توانا از جمله گروههايي است كه در سالهاي اخير توانسته كمكهاي جدي به معلولان جسمي و حركتي ارائه كند و با توانبخشي آنان و نيز معرفي فرصتهاي شغلي براي آنها، اميدواري را در دل گروهي از معلولان زنده كند.
اين كانون با همكاري گروه توليدي فيروز، اكنون فرصت اشتغال را براي بيش از 500 معلول در قزوين فراهم آورده و خدمات توانبخشي و حمايتي مناسبي را نيز براي آنها داشته است. سیدمحمد موسوی، بنیانگذار کانون معلولان توانا در اين باره با بیان اینکه تمامی اقدامات صورت گرفته در اين كانون در بخش تولید کشور و درحقیقت ایجاد سنگری اقتصادی بوده است، ميگويد: رویکرد و اندیشه اعضای این کانون، انسانی و اجتماعی است؛ ضمن اینکه در تولیدات صورت گرفته، به دنبال کسبوکار سودمحور و کارتل شدن نبوده و نیستیم و خود را در مسابقات دوومیدانی افزایش ثروت نمیبینیم، به همین دلیل میکوشیم در جهت انساندوستی و مهربانی گام برداریم. با محاسبات اقتصادی ثروتمندان به افراد معلول نگاه اقتصادی نداشته و نداریم بلکه رویکرد خود را اجتماعمدار و انسانی که برای رسیدن به خدا تلاش میکند، میدانیم؛ چراکه معتقدیم انسان، برده نیست و همواره به برکتمحوری فکر میکند. موسوی با بیان اینکه در کانون معلولانتوانا فقط سرمایهداری الهی مورد تایید است، اظهارميدارد: سرمایهداری در جهان به عنوان فساد اول، خطر اصلی به حساب میآید؛ چرا که این سرمایهداری توانسته دنیا و منابع طبیعی را نابود کند و جنگافروزی ایجاد کند. حدود 530نفر از فعالان و شاغلان در اين كانون، معلول هستند و به طور میانگین 20 درصد رشد سالیانه را در محصولات خود داشتهایم. این گروه، بزرگترین شرکت بهداشتی شوینده ویژه کودکان در خاورمیانه است که سیاست اتخاذ شده از سوی مدیران ارشد آن به صورت خاص اعلام شده است؛بهگونهاي که میکوشند تا آنجا که به کیفیت محصول ضربه نزند، از معلولان در بخشهای مختلف این کارخانه استفاده كنند، ضمن اینکه اولویت با بهکارگیری معلولان ناشنوا، جسمی ـ حرکتی، عصایی و ویلچری است و در نبود معلول، افراد سالم در خط تولید به کار گرفته میشوند. در این کارخانه، افراد سالم شاغل در خط تولید نيز باید جزو خانواده معلولان باشند.
ضمن اینکه در کانون معلولان توانا که نهاد بالادستی این گروه بهداشتی به حساب میآید، سه هزار عضو که همگی آنان معلول هستند، حضور دارند. داود اسماعیلی راد، مدیر تولید گروه بهداشتی فیروز نيز با بیان اینکه 290 نفر نیرو در خط تولید این گروه در حال فعالیت هستند که 92 درصد آنان معلول هستند، اظهارمي دارد: در مجموع 450 نفر در این شرکت مشغول به کار هستند، بهگونهاي که 11 درصد معلولان شاغل در این کارخانه ویلچری و عصایی، 21 درصد معلولان ناشنوا و نیمه ناشنوا، 9درصد معلولان نابینا و کمبینا و 41 درصد، معلولان جسمی و حرکتی هستند. همچنین در مجموع 77 درصد شاغلان این کارخانه، آقا هستند. وی با بیان اینکه 140 نوع محصول در گروه بهداشتی فیروز توسط همین معلولان تولید میشود، از صادرات تولیدات این کارخانه به کشورهای خاورمیانه، خلیج فارس و دریای خزر خبر داد. مدیر تولید این گروه بهداشتی با بیان اینکه حقوق افراد معلول شاغل در این کارخانه براساس قانون کار و شبیه افراد سالم پرداخت میشود، تصریح کرد: سرویس ایاب و ذهاب معلولان شاغل در این کارخانه اغلب اتومبیلهای شخصی است؛ چراکه تردد این معلولان دارای شرایط ویژهای است، همچنین کمیته توانمندسازی در این شرکت، فعالیت ویژهای دارد؛ چرا که میکوشد خدمات اداری خاص مانند صندلی و میزهای استاندارد و ویژه معلولان را برای آنان درنظر بگیرد و در خط تولید میکوشد تا ماشینآلات را برای سهولت فعالیت معلولان ویژه درنظر بگیرد